Ben jij een Lean Manager?

Onze ervaren trainer en consultant, Master Black Belt, Thom Luijben, vertelt in dit blog over de Lean Manager. 

Laat ik niet beginnen met dooddoeners als “de weg is belangrijker dan het doel” maar echt proberen daar wat richting aan te geven. Op 6 april verzorg ik namelijk met mijn collega Youp Lotgerink een webinar over het boek “de Lean manager, geschreven door vader en zoon Ballé. Dan spreken we elkaar verder op 6 april om te zien wat de Ballé’s er over zeggen.

 

Leg je organisatie langs de meetlat van volwassenheid

Bij Symbol hanteren we het Continuous Improvement Maturity Model (CIMM™) waarmee organisaties zichzelf of samen met ons, langs een meetlat van volwassenheid kunnen leggen. We spreken hier over volwassenheid op gebied van continu verbeteren. Hieronder zie je dit model. De cruciale assen zijn mens en proces.

Transitieroadmap people & process
Voor mij zit de crux voor het zijn van een goede Lean Manager op het Managed-niveau van het model: creëer een continue verbetercultuur. Dit is Level II en naar mijn mening de kern om een Lean-organisatie en ook om manager te worden. Voordat men succesvol aan de slag kan gaan met een continue verbetercultuur is het belangrijk dat de basis op orde is. Dit wordt getoetst op Level I: creëer een solide fundament. Overigens ook gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want zorg maar eens dat alle collega’s werken volgens een (afgesproken) standaard. Kijk maar eens om je heen en kijk ook naar je zelf! Best confronterend. Want natuurlijk weet jij het beter dan de standaard. En ja, je collega ook! Mijn overtuiging is dat werken volgens een standaard in een organisatie alleen lukt als je deze standaard met elkaar bespreekt en verbetert. En precies daar ligt het begin van verbeteren en maak je je eerste stappen op Level II niveau. Het startpunt op Level II is: bespreek met elkaar de prestaties die je hebt te leveren en verbeter deze (via bijvoorbeeld de Kaizen-methodiek). Belangrijk hierbij is dat zowel de dialoog over hetgeen gepresteerd moet worden als ook het verbeteren an sich structureel en gestructureerd plaats vindt. Houd je je daaraan, dan ben je een goede Lean Manager. Zo simpel is het.

Hoe dan?

En hoe doe je dat dan? Tijdens het webinar ‘Lees het boek “De Lean Manager in 1½ uur’ op 6 april zullen we daar zeker nader op ingaan. Meer informatie over dit webinar en het aanmeldformulier vind je op de Symbol website. Maar je mag ook altijd een bericht sturen via onderstaand formulier of bellen via 053 – 20 30 240. Of neem eens een kijkje bij onze Lean trainingen, bijvoorbeeld de Lean Green Belt.


    Share This