Industry 4.0 of SMART Industry: drastisch verbeteren door digitalisering

  • Een enorme versnelling in het proces van continu verbeteren

 

Momenteel voltrekt zich de vierde industriële revolutie, Industry 4.0. Er zijn verschillende definities voor Industry 4.0, ook wel SMART Industry genoemd. Bij alle gaat het echter om het drastisch verbeteren van de productiviteit door automatisering en digitalisering door het slim gebruik maken van nieuwe digitale technologieën. Door data uit verschillende fases van het productieproces beschikbaar te maken binnen en buiten de fabriek kunnen relatief eenvoudig verbeteringen binnen de keten plaatsvinden, waardoor projecten niet meer op zichzelf staand zijn. Kwaliteit van data en software zal dan ook een cruciaal zijn in Industry 4.0, omdat de meeste technologieën zoals Big Data, AI en IoT hierop zijn gebaseerd. Het nieuwe kwaliteitsmanagement systeem zal dus vooral toegespitst moeten zijn op het eenvoudig en slim verwerken van data.

 

Industry 4.0, hoe dan?

Voor veel organisaties is de transitie niet eenvoudig. Vaak weten organisaties niet waar te beginnen en waarin te investeren. Daarnaast ontbreekt het aan kennis, Dit is nu precies waar onze mensen je bij kunnen helpen!

Symbol helpt namelijk organisaties bij het:

  • opstellen van een roadmap aan de hand van haar CIMM™-model
  • kennismaken met Industry 4.0 en Process Mining in haar SMART Experience Center
  • opleiden van medewerkers op het gebied van process mining, data en Industry 4.0 / SMART Industry
  • in contact komen met de juiste partners

 

Bekijk hieronder onze dienstverlening

Concreet kun je nu bij ons terecht voor de volgende dienstverlening.

Wil je verder met ons sparren over de mogelijkheden binnen jouw organisatie, neem dan contact met ons op via 053 – 20 30 240 of laat je gegevens achter in het formulier onderaan deze pagina. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op!

 

De geschiedenis van Industry 4.0

De vierde industriële revolutie behelst, na de eerste (mechanisatie door de stoommachine vanaf 1750), de tweede (introductie elektriciteit, verbrandingsmotoren en radio vanaf 1870, ontstaan van massaproductie door de lopende band), de derde (nieuwe communicatievormen en de computer vanaf 1950, waardoor globalisering, digitalisering en robotisering ontstonden) en nu dus de vierde. Kenmerkend voor deze vierde industriële revolutie is de verdere digitalisering (beschikbaarheid en gebruik van internet en IoT (Internet of Things), integratie van technische processen en bedrijfsprocessen bij organisaties en digitale mapping en virtualisatie van de ‘echte’ wereld) waardoor steeds meer apparaten met elkaar kunnen communiceren, leidend tot ‘de slimme fabriek’. Door deze ontwikkelingen veranderen er veel zaken, inclusief Lean Six Sigma en kwaliteitsmanagement binnen organisaties