FMEA Project X Wie herinnert zich niet de dramatische beelden..

Wie herinnert zich niet de dramatische beelden van Project X, het volledig uit de hand gelopen verjaardagsfeestje in het Groningse Haren? Veel te veel jongeren kwamen met de verkeerde bedoelingen af op een onzorgvuldig gedane uitnodiging. Het resultaat is bekend….

Jammer genoeg hebben veel DFMEA’s ook iets weg van dit feestje. Zonder dat goed wordt vastgesteld en vastgelegd wat nu eigenlijk de eisen zijn voor het ontwerp wordt gestart met de FMEA. De scope van de FMEA blijft nog wat vaag en over de vraag welke functies nu eigenlijk de meest belangrijke zijn en dus moeten worden geanalyseerd wordt niet nagedacht zodat gewoon alles in de FMEA terechtkomt. Het gevolg is een enorme FMEA die niet of nauwelijks nog bijdraagt aan een verbetering van het ontwerp of proces maar wel veel frustratie oplevert voor de engineers in het FMEA team. Het is dan ook niet zo gek dat deze engineers de volgende keer weinig enthousiasme kunnen opbrengen voor de volgende FMEA…

Hoe kunnen we dit voorkomen?

Ten eerste is het belangrijk dat de FMEA wordt gemaakt om de juiste reden: namelijk omdat u er oprecht in geïnteresseerd bent om te weten te komen wat de grootste risico’s van uw design of proces zijn en hoe u toekomstige problemen hiermee kunt voorkomen. Wanneer de FMEA alleen maar wordt gemaakt om dit af te kunnen vinken op een lijst dan is ieder uur dat er in wordt gestoken slechts een kostenpost die niets op zal leveren.

Een volgende belangrijke winstpakker is de voorbereiding. Het is verleidelijk om direct te starten met de FMEA, want dat geeft het gevoel dat u sneller naar het doel gaat. Niets is echter minder waar, door een gebrek aan focus en richting zult u verdwalen in uw eigen FMEA en kost het uiteindelijk veel meer tijd om deze af te maken. En dan hebben we het nog niet eens over het resultaat….
Voordat u start met het opstellen van de FMEA dienen de volgende zaken minimaal helder te zijn:

  • Wat zijn de eisen van de klant/markt en welke meetbare design parameters horen daarbij? Welke zijn het belangrijkste?
  • Welk design concept gaan we analyseren?
  • Wat zijn de component functies en welke zijn het belangrijkste?
  • Wat zijn de relevante interactie functies in het design concept?

 

Om dit allemaal boven water te krijgen zijn gereedschappen als QFD, Blok-Boundary Diagram, Interface Matrix en Parameter diagram onmisbaar.

Als derde valt er veel te winnen bij het inzetten van een ervaren moderator. Deze behoud tijdens het hele proces het overzicht en helpt het team daarmee om te blijven focussen op relevante zaken. De ideale moderator heeft veel verstand van de FMEA methodiek en liefst niet zo veel van het onderwerp van de FMEA. Wanneer dat wel zo is zal het heel moeilijk voor hem zijn om zich buiten de inhoudelijke discussies te houden en in zijn rol als moderator te blijven. Een ervaren moderator kan bovendien nog vele grote en kleine tips geven die het FMEA proces sneller en beter laten verlopen waardoor de inzet van dit extra teamlid dan ook snel wordt terugverdiend!

Update mei 2019: de nieuwe FMEA standaard is bekend en definitief! Lees hier meer over de wijzigingen, de impact en de trainingen om volledig geïnformeerd de nieuwe standaard toe te passen.

Laatste nieuws/blogs

Share This