Een goed project heeft maar één verbeterdoel

Onze ervaren trainer en consultant, Master Black Belt, Joris van Solt gaat in een aantal blogs in op tien relevante criteria voor een goed project. Het advies aan deelnemers aan onze Lean Green Belt, Lean Six Sigma Green Belt, Lean Black Belt en Lean Six Sigma Black Belt trainingen is in ieder geval om alvast een project te kiezen wat je tijdens de training kunt oppakken.

In het vorige artikel had ik beloofd dat ik de 10 punten van een goed project zou toelichten. In dit blog vind je een toelichting op punt vijf: Er is maar één verbeterdoel.:

 

Er is maar één verbeterdoel!

Lord Kelvin heeft gezegd: “Meten is weten. Als je het niet kan meten, kan je het niet verbeteren”. We willen in een project iets verbeteren, en als we zeker willen zijn dat we verschil hebben gemaakt zullen we het dus moeten kunnen meten*.

We willen ook zoveel mogelijk focussen (zie punt drie van een goed project) dus kiezen we het belangrijkste probleem voor de klant om te verbeteren. Waarschijnlijk vindt de klant meer belangrijk, er zijn meestal meerdere Critical to Quality (CTQ) punten. Denk bijvoorbeeld aan kwaliteit, prijs, levertijd en veiligheid. We kiezen echter maar één CTQ om de scope klein te houden (zie punt vier van een goed project). Dit is de belangrijkste van de CTQ’s voor de klant of de CTQ die de meeste verbetering nodig heeft. Dit is de “Primairy Metric” of de project Y.

De andere CTQ’s die we niet kiezen om te verbeteren, mogen natuurlijk ook niet verslechteren door het project. Deze willen we minimaal gelijk houden en kunnen soms door verbeteren van de primaire CTQ ten gunste mee veranderen. Dit noemen we “Secudairy Metrics”. Deze houden je project eerlijk. Je zou anders de klantenservice afdeling kunnen elimineren om het aantal klantenklachten te verlagen…

*) Als uit je Meet Systeem Analyse (MSA) blijkt dat je geen goed meetsysteem hebt, zul je deze eerst moeten verbeteren of een andere ontwikkelen voordat je verder kan met je project. Hier vind je meer informatie over Meet Systeem Analyse (MSA).

 

Kunnen we je helpen?

Heb je vragen hoe het probleem van jouw project goed te definiëren? Of wil je hulp bij de selectie of de uitvoering van je project? Neem dan contact met ons op, via onderstaand formulier of bel ons via 053 – 20 30 240


    Share This